Van te lang werk doen onder je niveau, of werk dat je onvoldoende boeit, daarvan kun je in een burnout raken. Of in andere woorden, in een bore-out.

Dit is iets dat helaas best vaak terugkomt in gesprekken met de multipassionate vrouwen met wie ik werk. En ik snap de redenen waaróm je misschien toch te lang blijft doen wat je doet:

A Je wilt niemand teleurstellen, niet je leidinggevende, je partner, je familie: het wordt van je verwacht
B Je kent het, het is vertrouwd. En, laten we eerlijk zijn, het is makkelijk
C Je weet niet wat je anders zou moeten doen
D Om te vertrekken, moet je dingen doen die je eng vindt

Als je in een burnout zit, komt er vaak ook schaamte bij kijken. Hoe is het mogelijk dat jou dit overkomt? Je had het niet verwacht, je zag het niet aankomen. Het is belangrijk om te beseffen: de redenen waardoor iemand in een burnout terecht komt, zijn allemaal terug te leiden tot goede intenties en positieve kwaliteiten. Het is geweldig om loyaal en betrouwbaar te zijn. Het is een prachtige eigenschap. En op een bepaalde manier is het soms beter, en ook makkelijker om te blijven zitten waar je zit. En ja, je mag jezelf gemak gunnen. Zeker als er op andere gebieden in je leven al veel aan de hand is. Je moet immers wel overeind blijven. Het is logisch dat je (nog) niet weet wat je anders zou moeten doen. Welke van de andere mogelijkheden je zou moeten aangrijpen? En elk mens vindt het spannend om nieuwe dingen te doen. Enge dingen. Zo zitten we in elkaar. Dat helpt bij de overleving van de soort, uiteindelijk. Veilig en voorspelbaar. Klink niet sexy, is wel wat zo werkt.

Maarrrrr… overspannen of burnout raken wil je ook niet.

Wil je hieruit komen, of wil je een burnout voorkomen, dan is het belangrijk op tijd in beweging te komen. Tijd en aandacht besteden aan wat je wél boeiend en uitdagend vindt. Zodat je werkplezier houdt, in ontwikkeling blijft en je vuurtje in je werk blijft branden.

Wil je hier eens met mij over sparren? Dat kan. Ik heb elke week plek voor een aantal gratis online Focussessies (30 minuten). Hierin zoomen we in op jouw persoonlijke situatie, krijg je een beeld van de richting van je oplossing, en vertel ik je op welke manieren je met mij zou kunnen werken. Interesse?