Barbapappa heb ik hoog zitten. Hij/zij/hen kan alles: transformeren tot een blikopener, een schip, een wagentje, een fabriek en een elke-klus-klarende klusser.

Je ziet hopelijk meteen de overeenkomst met de multipotential. Ik zou nu de mega-coachachtige vraag kunnen stellen: waarin ben jij als Barbapappa gemetamorfoosd (is geen woord, dat weet ik wel)?

Vrijdag had ik een fijne sessie met een bijzonder talentvolle multipotential, en ze ontdekte dat zij zich eigenlijk al van jongs af aan enorm had aangepast. Als een ware Barbapappa voegde zij zich met het grootste gemak naar wat er nodig was. In die baan, of om die baan te krijgen. Ze klaagde niet, vroeg weinig, maar dééd het gewoon. Dat, en het feit dat ze hoge kwaliteit leverde, maakte dat ze enorm gewaardeerd werd. Maar het veroorzaakte ook dat ze op dit moment niet op haar plek zit bij haar huidige werkgever.

Dit aanpassende gedrag hebben ‘wij multipotentials’ misschien allemaal wel in zekere mate. We zijn sociale wezens, wij mensen. We horen er graag bij, dat was als kind al zo. En toch hebben we behoefte aan eigenheid. Aan voor onszelf kiezen. Het lijkt een onhaalbaar doel; erbij horen maar mét eigenheid. Toch is dit hetgene waar je in mijn ogen als multipotential naar mag streven, als je lekker in je werk wilt zitten, en je ‘lievelings-talenten’ wilt gebruiken.

Stop ermee om je te voegen naar elke situatie als een heuse Barbapappa, maar ga op zoek gaan naar wat je het allerliefste doet. En ga dan terug naar de authentieke Barbapappa, die in de basisvorm (de mooie curvy roze/zwarte/blauwe/etc ) van Barbapappa en bedenk wat je dan het liefst zou doen. Daar mag je voor gaan.

Wil jij ontdekken wie jij als ‘authentieke Barbapappa’ bent? Ontdekken wat echt bij je past? Download dan mijn gratis e-book ‘3 tips om te kiezen voor wat echt bij je past’ of luister mijn podcast ‘De Multipotential Studio’.