Brain management. Zei ze dat nou echt? Wat een briljante term! Ik luisterde naar een podcast van één van de Amerikaanse coaches die ik volg. Dat is iets dat multipotentials zoals jij en ik goed kunnen gebruiken, gok ik!

Brain management. Dat is geen overbodige luxe als je gedachten soms alle kanten op gaan! Als je interne criticus soms overuren draait, terwijl je ook zwaar behoefte hebt aan rust. Als je het éne moment enthousiast op wilt springen om een nieuw project aan te pakken, en het volgende na een doodsaaie meeting of preek uitgeblust huiswaarts keert.

Besef dat je brein rust nodig heeft
Je kunt je brein inzetten als multipotentialite. En jij kunt bepalen waarvoor. I like dit uitgangspunt.
Waar wil ik mijn brein voor inzetten? Wanneer wil ik mijn brein rust geven. En hoe lukt dat? Als ik naar mezelf kijk, wil ik mijn brein inzetten op een positieve manier. Gepieker en getwijfel: dat KOST alleen maar energie, en levert me over het algemeen weinig op. Hoe menselijk ook, ik vind het fijn als het me lukt om die piekeraar op de achterbank te zetten, en mijn daadkrachtige, besluitvaardige ik aan het stuur te hebben.

Waar zet ik mijn brein voor in?
Ik wil mijn brein inzetten voor het helpen van mijn klanten, in de sessies, workshops en trainingen die ik met ze heb. Voor goede gesprekken met mijn lievelingsmensen. En ik wil mijn brein inzetten voor leren. Leren! Dat is toch wel een van de leukste dingen die er zijn. En voor ontspannen, genieten. Soezen in een warm zonnetje dat door het raam heen komt. In de verte staren naar een mooi groen vergezicht. Fietsen onder de bomen  en het ruisen van de bomen horen. Een warme knuffel van mijn zoon die net wakker is. Daar geniet ik van.

Doe de analyse bij jezelf
En jij? Doe de analyse bij jezelf. Waar wil jij je brein voor inzetten? Doe jij al aan ‘brain management’? Misschien nog niet bewust, dus vraag jezelf dan eens:

–          Waar wil ik mijn brein voor inzetten?
–          Als mijn brein een agenda had: hoeveel tijd zou ik willen bezig zijn met lezen, leren, puzzelen (oplossen van dingen), plezier maken, ontspannen..
–          Wanneer wil ik puur op gevoel of intuitie iets doen, en mijn brein een tandje lager zetten? Bij iets fysieks, door creatief te zijn, muziek te maken, luisteren of iets anders?

En ook interessant om je af te vragen: hoe en in welke situatie lukt het jou om je brein een halt toe te roepen, als het een kant op gaat waar je niet blij van wordt? In een neerwaartse spiraal, of afgeleid, of ‘down a rabbit hole’ (totaal opgaan in een onderwerp en erin verdwijnen)?

Reageer!
Benieuwd naar jouw reactie hierop! Ben ik iets vergeten, of zie jij het anders?

Ontdek jezelf als multipotential
Mocht je echt werk willen maken van regie pakken op je brein, en op je werk, in combinatie met de andere dingen die in je leven belangrijk zijn: doe mee met het gratis webinar van vrijdag 8 december om 10.00 uur. Hier lees je er meer over en kun je aanmelden!