“Ik vind het te eng.” Dat was haar antwoord op de vraag die ik haar zojuist gesteld had. Die vraag was: “Wat houdt je tegen om volledig voor het interieurontwerp te gaan?” Dat vond ik interessant, want slechts 1 minuut daarvoor had ze me verteld dat ze, moeiteloos, een fantastische inrichting ontworpen had voor haar verbouwde zolder.

Vrienden en familie kwamen spontaan bij haar vragen of ze hen erbij kon helpen, of checkten hun interieurkeuzes bij haar. Het interieurontwerp had ze mijn inziens dus al in de vingers. Wat kon er nog eng zijn? Ze KON het al!

We diepten de ‘engte’ verder uit, en kwamen erachter dat zij in haar hoofd van nul naar honderd ging in 1 grote stap. Ik tekende voor haar een lijn, met vele kleine stapjes. En wat als die stapjes nu WEL te doen zijn? En jij zelf bepaalt wat de eerste stap is? Dus ook de tijd en geld-investering die je in de eerste stap doet? En daarna bepaal je de volgende. Hmm.. “Food for thought”, zei ze.

Hoe dan?
Als je een SCHIJNBAAR onbereikbare wens hebt, of meerdere: break it down. Daarmee bedoel ik: ontleed het doel en verdeel het in kleine stappen. Hak het in stukjes en breng het terug naar fases. Zo krijg je stappen die te doen zijn. Keer voor keer. En kijk of er een logische chronologische volgorde in zit. En een volgorde die qua tijdsinvestering en eventueel geld investering (opleiding, materialen) logisch is. Na elke stap kun je, alsnog, besluiten wel of niet verder te gaan met de volgende stap. Jij hebt de regie over dat proces.
Je kunt dit planmatig of projectmatig doen, elke stap uitschrijven. Of je zet elke stap intuitief. En kiest na het volbrengen van die stap, opnieuw intuitief wat je volgende move gaat zijn.

Hoe dan ook: break it down tot kleine stapjes. En geniet van elke stap!