Ik sprak afgelopen week een multipotential ondernemer. Zij heeft inmiddels een soort vaste basis, waarin ze een niche bedient als VA, gericht op klanten van een bepaalde omvang en in de regio in Nederland waar zij woont. Maar zij merkt dat ze, ondanks dat ogenschijnlijk alles goed ‘staat’, dat ze nieuwe ideeën heeft. Het zijn tegelijkertijd uitingen van eerdere ervaringen, en de kansen die daaruit voortkomen. En ze voelt: zonde om die kansen niet te pakken!

En dat is misschien ook zo. Ter check vroeg ik haar, of deze kans past bij haar eerder ontdekte en mooi omschreven kern-domeinen: de passies die zij te graag terug wil zien in haar werk. Ze besefte dat het paste, ook bij haar werk- en levenservaring tot nu toe. Dus JA, het idee klopte bij de grote lijnen die zij als multipotential had geïdentificeerd.

We hadden een mooi gesprek. Ze kwam tot het inzicht dat zijzelf ALTIJD aan het roer zit van haar eigen onderneming. En dat zij dus, ondanks de gevreesde mening van anderen (die ook wel eens enorm mee zou kunnen vallen, het is meer een angst), mag doen wat ze wil. Dat ze de uitspraken van veel business coaches ‘kies een niche en hou daaraan vast’ en ‘specialiseer’ misschien wel gewoon aan de wilgen mag hangen. Als zij dat wil.

Ik gaf haar mee: dit is misschien wel het belangrijkste werk dat je als multipotential te doen hebt: het overzicht krijgen, en opnieuw krijgen als er in de constellatie van jouw domeinen of passies weer eens iets verandert. Want 1 ding is zeker: die constellatie gaat weer veranderen! Want je ervaring groeit, door je ervaringen weet je weer beter wat je wel en niet wilt. Je ontdekt misschien nieuwe uitdagingen, ontmoet mensen, ziet kansen. Die worden toegevoegd aan de ‘mix’, waarna je op een bepaald moment weer toe bent aan een ‘reshuffle’ van de ingrediënten van je ideale werk-mix.

Hoe krijg je daar rust in? Deels door acceptatie dat het zo is. Dat je voortdurend zult blijven ontwikkelen, shiften, schuiven in tijd en prioriteit. En deels door te vertrouwen op jouw kunnen, jouw vaardigheid om elke  keer weer het overzicht terug te krijgen, een nieuwe evenwicht vinden, een fijne balans krijgen in alles wat je graag wilt doen. Zodat je voldoende afwisseling en uitdaging hebt, elke keer weer.

Word de regisseur van jouw multipotential leven. Dat is de mooie opdracht voor jou als multipotential. Neem de regie. En nog een keer. En nog een keer.