“Huh? Een winkel? Word je eigenaar van een winkel?”

Dit was de reactie die ik kreeg van een vriendin toen ik in maart 2015 vertelde dat ik besloten had voor éénderde eigenaar te worden van de pop-up BlendUT. Deze conceptstore was nieuw in de wijk Leidsche Rijn, waar ik net was gaan wonen en ik wilde na de geboorte van Kees graag iets doen dat bijdroeg aan deze nieuwbouwwijk. Zodat ik me er meer thuis zou voelen, en meer contacten zou leggen.

Ik gaf er al 3 maanden knutselworkshops voor kinderen op woensdagmiddag, poppetjes maken van wc-rolletjes, en ‘schilderen als Picasso’ (een gekke niet bestaande vogel of vlinder met felle kleuren, alles was goed!), en nu had één van de eigenaren besloten op te stappen. En werd ik gevraagd door Marike, één van de twee overgebleven partners en oprichters. In een driegesprek stelde ik al mijn zakelijke vragen; wat was het risico, wat zou het van mij vragen, wat was de taakverdeling en hoe zagen zij de toekomst. Maar gevoelsmatig was ik al om. Had ik al besloten. Als er zakelijk groen licht was, ging ik het doen. Zo cool om in zo’n bubbelend, creatief iets te stappen!

Ik had contact opgenomen met de oprichters, toen de trein al rijdende was maar de winkel nog niet open. En mijn ‘diensten’ aangeboden. In eerste instantie kwamen daar dus de kinderworkshops uit. Toen méér welkom was, en er een klik was, zei ik volmondig JA tegen partner worden.

Dit was de start van meerdere jaren bijdragen aan een sociale en creatieve hotspot in het winkelcentrum van de wijk Terwijde. We hadden leuke spullen te koop (dankzij 50 shops-in-onze-shop), van kleding, tot interieur, van sieraden tot kaarten. De koffie- en theebar met heusch profi espressoapparaat voorzag menig moeder van een heerlijke zelfgebrouwen Latte Macchiato en Dudok appeltaart en we organiseerden allerlei leuke dingen. Voorlezen voor de kleintjes, Heel Vinex Bakt, een kledingstyliste die een middagje gratis advies gaf, een Italiaans aanschuifdiner met lange tafels en handgemaakte heerlijkheden van een Italiaanse cateraar die ik nog kende uit mijn tijd in Oudwijk. Een mini-BlendUT-babybeurs waarvoor ik naast onze ‘baby-shops’ ook wat aanbieders van gerelateerde diensten uit de wijk uitnodigde, een uitbeeld-vertelmiddag voor de kleintjes door bevriende theatersporter Karla en zeer gevarieerde beauty/fashion/crea/gezellige Vriendinnenavonden (Ladies Night op zijn ‘BlendUTs’). Alles voor een schappelijke prijs, en passend bij onze klanten. Wat een geweldige tijd heb ik gehad, en vele wijkbewoners met mij!

2,5 dag in de week was ik met BlendUT bezig, waarvan ik er maar 1 in de winkel stond en verder de boekhouding, acquisitie van shops, en activiteiten verzorgde. Daarnaast werkte ik parttime als hoofdredacteur voor LEVEN! Magazine en later als communicatieadviseur voor ROC Midden Nederland. Alles als zelfstandige.

‘Hoezo ben je eigenaar van een winkel?’ De verbazing dróóp van de reactie. En dat begreep ik ook wel. Ik was universitair afgestudeerd, en was na een carrière met Italiaans al bewust overgestapt en succesvol in de communicatie. Het was een rare sprong, voor de buitenwereld.

Maar heel eerlijk: na een tijdje kon ik echt genieten van zo’n reactie. Ik deed (lekker) wat ik wilde. Ik volgde mijn hart. Het was, zeker achteraf, zó’n goede beslissing dat ik JA zei toen ze me vroegen om in te stappen. Ik volgde ‘slechts’ mijn plezier, maar het heeft me zoveel gebracht. Ik heb er megaveel geleerd, ondernomen, fouten gemaakt, mensenkennis opgedaan, respect gekregen en zelfs mijn inspiratie gekregen om als coach te gaan werken. En vooral: een gouden tijd gehad. Voldoening en plezier ervaren. Impact gemaakt.

Inmiddels ben ik er nóg meer dan toen van overtuigd dat ‘je hart volgen’ en ‘doen wat je leuk vindt’ het allerbelangrijkste is. Als je plezier wilt hebben in je werk, als je voldoening en succes wilt hebben. Als je wilt dat je niet leegloopt qua energie of, God forbid, in een burnout terecht komt. En: als je plezier hebt, word je er ook goed in.

Daarom hamer ik zo op ‘ken jezelf’. En dat is geen sinecure, want als het meerdere dingen zijn die je leuk vindt: hoe beslis je dan welke kant je op gaat?

Wat je hiervoor nodig hebt, vertel ik in het gratis webinar ‘De 5 factoren om je ideale werk te ontdekken’, dat ik aanstaande donderdag 29 juni om 10.00 uur geef. In 5 kwartier geef ik je een korte intro in het begrip multipotentials, en hoe jij anders tegen jouw tijd en werkplezier aan kunt kijken. En, ik deel de 5 cruciale factoren. Zie ik je dan? Meld je hier aan.

(Hieronder een foto van een workshop in BlendUT met één van onze trouwe samenwerkingspartners)

veelzijdige ondernemer