Als je multipotential bent, heb je meerdere passies en wensen op werkvlak of meerdere interessegebieden waarin je je wilt ontwikkelen. Het is wat je van nature zo ervaart, er is een terugkerende of continue honger naar meer. Naar anders, naar nieuw.

De kern van een multipotential of multipassionate, is in mijn ogen een grote drang om te blijven leren en ontwikkelen. Een natuurlijke drive, een nieuwsgierigheid die steeds aanwezig is, of regelmatig terugkeert. Hoe vaak je ‘last’ hebt van verveling, dóór willen, kan per persoon verschillen. En die mate van behoefte aan variatie bepaalt wélk type multipotential je bent, of althans, welk type werkmodel het beste bij je past. Dat kan en-en zijn (twee of meer dingen naast elkaar), alles-in-een, vaste baan +, of serieel (diverse leuke dingen ná elkaar). (N.B. Wil je weten welk type jij bent, doe de test op mijn website!)

In het licht van deze leergierigheid, deze mooie vorm van ambitie om door te ontwikkelen, is een stap opzij in mijn ogen óók een stap voorwaarts. Met een stap opzij bedoel ik dat je naar een ander nieuwe vakgebied, project of beroep gaat, waarbij je niet zozeer je kennis en ervaring verdiept, maar eerder in de breedte ontwikkelt. Hoe spannend, leuk en opwindend is het om weer een deels of geheel nieuw vakgebied te betreden! En het je eigen te maken! Al dan niet met een cursus of opleiding, dat ligt aan je leervoorkeur, maar de wordt uitgedaagd, en je gaat áán!

Je duikt in een nieuwe werkomgeving, nieuwe werkwijze of vakgebied. En je focus is erop om het je zo snel als mogelijk eigen te maken. Ervaringen, kennis en methodieken uit eerdere werkervaring neem je automatisch mee, en je legt een verbinding tussen deze eerder opgedane kennis, en je nieuwste uitdaging. Dat levert mooie nieuwe inzichten op, waar een nieuwe werkgever of opdrachtgever toch maar mooi profijt van heeft! Een frisse blik, met daarbij ook nieuwe ideeën en oplossingen.

Als je op deze manier jezelf doorontwikkelt, een stap opzij doet, Dan ben je soms vanzelf geen specialist meer, maar een generalist. Of op zijn minst een ‘seriële’ specialist. Een specialist in meerdere dingen. Omdat mensen om je heen graag duidelijkheid hebben, wordt dit vaak gezien als ‘besluiteloos’, ‘wispelturig’, ‘te veel willen’. Je bent niet makkelijk in één hokje te plaatsen, en dat kan wat verwarring zaaien.

En ja, je CV kan minder logisch lijken, maar als je je verdiept in jouw diepere drijfveren, kom je erachter dat het WEL logisch is. Je keuze komt immers voort uit jou, jij bent de verbindende factor tussen de verschillende dingen die je boeien. Misschien weet je nog niet wat het precies is, kun je het nog niet verwoorden, maar je kunt ervan uitgaan dat de logica er is. De rode draad, hij bestaat.

Wil je die rode draad ontdekken? En op die manier je ‘verhaal’ over je CV meer verduidelijken? Misschien je eigen bedrijf een duidelijkere paraplu geven, zodat mensen béter snappen waarom jij die diverse dingen doet? Maak dan een afspraak met mij voor een Focussessie. Dan bekijken we de mogelijkheden van coaching of sparren.