Wist je dat elke multipotential maximaal 3 tot 5 domeinen heeft? Ja jij ook! Dus van die 101 ideeën die je hebt, kun je chocola maken. Opluchting he? Dat je die spaghetti die je in je hoofd ervaart, kunt terugbrengen tot kleinere chunks?

Domeinen, wat zijn dat? Zul je je misschien afvragen. Domeinen noem ik ook wel eens focusgebieden of interessegebieden. Het zijn alle activiteiten die je onder één noemer kunt scharen, die bij elkaar passen. Ik zal een voorbeeld geven, dan wordt het duidelijker:

Ikzelf heb bijvoorbeeld het domein ‘creatief bezig zijn’, en daar vallen voor mij de volgende activiteiten onder:

> knutselen (vroeger op de knutselclub en voor surprises, nu met de kinderen)
> toneelstukken zien
> improvisatietoneel zien
> improvisatietoneel doen (heb ik een periode gedaan)
> schilderen
> tekenen

Voor een ander kunnen hier ook andere dingen onder vallen, ieder heeft zijn eigen lijstje.

Dit is een domein waar ik niet mijn werk van heb gemaakt. Een domein kan zowel een gebied zijn waar je mee werkt of niet.

Andere voorbeelden van domeinen zijn bijvoorbeeld: onderzoeksjournalistiek, alles met schrijven, complexe problemen oplossen, cijferkennis inzetten voor mensen. Staar je niet blind op deze voorbeelden, voor jou kan het totaal iets anders zijn, en ook kiest iedereen er zijn eigen woorden voor.

Hoe kom je erachter?
Je leert deze domeinen kennen als je een rode-draad-oefening doet, waarbij je alle activiteiten waar je blij van wordt gaat ordenen. Er komt dan structuur in, logica. Dit is een begin van jezelf snappen als multipotential. Hoe fijn is het, als ik bij klanten bij deze oefening allerlei kwartjes zie vallen!

In de workshop ‘Kiezen of combineren’ die ik houd op vrijdag 11 november, doen we deze oefening in een verkorte vorm. Zou je het leuk vinden om hieraan mee te doen?

Lees er hier meer over de workshop en geef je op! Ik help je graag.