1 maart is de start van de meteorologische lente (onuitspreekbaar woord trouwens). Ik liep gisteren een rondje buiten, en het was nog dor en grauw, maar… enkele knopjes, vroege bloesems en ieniemienie blaadjes toonden zich al. New beginnings..

Zo mooi hoe de natuur gewoon elk jaar opnieuw begint. En dat vinden we heel normaal. Opnieuw beginnen, een frisse start. Heerlijk. De lente maakt ons ook ‘opgeruimd’: ramen lekker schoon als de zon erop schijnt, nieuwe plantjes en bloemetjes in de tuin, de voorjaarsschoonmaak is niet voor niets een begrip.

Een nieuw begin vinden we dus fijn. Als we het over de seizoenen hebben. Maar waarom vinden dan zoveel mensen dat wij zo lang mogelijk bij 1 werkgever moeten blijven? Of bij 1 vak of bedrijf?

“Schoenmaker blijf bij je leest”
“Stick to the plan”
“Never change a winning team”
en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het zal te maken hebben met veiligheid en voorspelbaarheid, iets dat voor ‘de mens’ als ‘soort’ een basisvoorwaarde is voor het voortbestaan. Dus van oudsher is enige stabiliteit belangrijk.

Het lijkt misschien een tegenstelling met wat ik nu ga zeggen: Ik denk dat het onnatuurlijk is, voor veel multipotentials. En ik geloof dat het allebei waar kan zijn. Ik leg het uit.

Als multipotential heb je, naast je behoefte aan een zekere stabiliteit, ook dit:

>> De drang naar ontwikkelen
>> De behoefte om te leren
>> Nieuwsgierigheid
>> ‘Door’ willen. (‘En door… ‘ was lang een stopwoord van me)

En dat mag je omarmen! Als dit je lukt, dan kijk je anders naar je toekomstige werk. Mijn tip is om deze behoefte mee te nemen in je zoektocht en de besluiten die je neemt als het om werk gaat. Het is ook prima, om van tevoren al te weten: ‘Ik ga deze baan maar x-tijd leuk vinden’. Dat is absoluut geen reden om er niet mee te beginnen.

En ik weet dat deze uitspraak op verzet stuit. Want de mensen om je heen zien dat anders. En vertellen je dat ook. Adviseren anders. Waarschuwen je over hoe dat overkomt.

Ik adviseer om vooral van jezelf uit te gaan. Kritiek krijg je toch wel.  Want iedereen vindt namelijk iets anders. En iedereen kijkt met eigen kokervisie naar het leven.

Jij mag zelf beslissen. Voor een frisse, nieuwe start.

Oké. Stel je bent hiervan overtuigd. Hoe verder?

Hoe beslis je dan wat je wel en niet doet. En wat eerst?

Daar begint de interessante zoektocht. Tip 1: neem jezelf als uitgangspunt. Maar echt. Lijkt open deur, is het niet.
Elke multipotential die ik spreek vertelt over kansen die zich aandienen of vacatures doe ze bekijken. Buitenwereld. Reactie.

In plaats van proactieve actie. Met jezelf als startpunt.

Wil je hierover met me in gesprek?
Plan hier je focussessie. Ik ontmoet je graag!