Vandaag sprak ik een multipotential die weggaat bij haar huidige werkgever, omdat het niet langer gaat. Ze is bij mij omdat ze wil uitzoeken wat haar volgende baan het beste kan zijn. Of misschien dat ze voor zichzelf begint. Ondertussen is ze wél ten huwelijk gevraagd door haar vriend, en plannen ze een bruiloft. Die kost geld, dat ze nu nog niet helemaal hebben. Maar die bruiloft, die komt er. Toch twijfelt ze: hoe gaat ze het geld bij elkaar krijgen?

‘Go with the flow-vertrouwen
Ze is een heel gestructureerd en georganiseerd type, dus zomaar ‘vertrouwen dat het wel goed komt’ is niet iets dat haar makkelijk afgaat. ‘Go with the flow’ klinkt wel leuk, maar het is niet voor iedereen makkelijk om de controle of behoefte aan zekerheid los te laten. En dat is helemaal oke, want die behoefte bréngt ook veel (daadkracht, efficientie, om maar iets te noemen).

Gefundeerd vertrouwen
Maar:ar: hoe kan ze dan omgaan met deze situatie? Ik legde haar uit dat er ook een andere manier van vertrouwen is, dan puur hopen dat het wel goed komt. Namelijk: vertrouwen op je eigen oplossingsvermogen. Je eigen ‘verdienvermogen’, in dit geval, omdat het in dit voorbeeld gaat om geld bij elkaar krijgen. Je kunt vertrouwen halen uit alle dingen die je al gedaan hebt. Hebt laten zien. Weet dat je kunt. Omdat je het al eens gefikst hebt.

Een heel scala
Ze kan werken. Sterker nog, ze kan heel veel! (duh: multipotential!). En dan hoeft ze niet persé bij de supermarkt achter de kassa. Grappig hoe je als voorbeeld toch vaak op een kassabaan uitkomt, terwijl tussen WO-niveau werken en kassa zit nog een heel scala aan mogelijkheden. Nu hoeft ze ‘alleen’ nog maar uit te zoeken wat datgene is dat ze wil doen. Maar goed, daarom is ze in mijn traject gestapt, en ik weet nu al (sessie 3) honderd procent zeker dat dat goed komt.

Vertrouw jij op je eigen daadkracht en oplossingsvermogen?