Misschien heb jij best grote doelen (ik wel 😉). Even vanuit mij geschreven, maar je herkent dit misschien wel: ik wil fit & gezond zijn, een topmoeder zijn, de beste coach. En dat wil ik heus. Echt. Dan zou je misschien zeggen: top, zet er een plan op, gedisciplineerd aan de slag en GO.

Maar kijk, ik ben natuurlijk wel een multipotential. Dus ik wil veel verschillende dingen. En ik hou van vrijheid, niet van een heilig ‘moeten’. Sterker nog, dat roept weerstand bij me op. Ik vind het leuk om iets te plannen, maar mijn voorkeursstijl is: freedom. Ik wil graag IN HET MOMENT de ruimte voelen om te beslissen. Wat ik adviseer is: inplannen of herkennen.

Wat je kunt doen is: Zet een grove lijn uit, en gun jezelf daarbinnen de speelruimte om kleine stapjes te zetten in de richting van je doel. Daarmee bereik je alsnog een groot resultaat. Ik zal het toelichten:

  • Bepaal welke richting je uit wil, soms zelfs een einddoel. Misschien heb jij een hekel aan ‘doelen’, maar laten we eerlijk zijn, zonder een doel of richting, kom je nergens.
  • Denk na over welk GEDRAG daar concreet bij hoort. Dat verdient wel echt even aandacht, want je moet hierin realistisch zijn. Wat ga je concreet anders doen, om je doel te bereiken? Wat is er nodig? Wat ga je láten, wat ga je dóen?
  • Dit zijn die kleine concrete stappen: Je gaat vaker een wandeling maken, of hardlopen (als je doel is om fit te worden). Het is nodig je ideeën voor je eigen bedrijf uit te werken (als een eigen bedrijf je doel is). Je wilt over die ideeën sparren met een bevriende ondernemer. Je wilt informatie verzamelen over ondernemerschap. Creëer een beeld van de concrete acties die nodig zijn. Zonder ze meteen strak in te plannen (mag wel, hoeft niet)
  • INPLANNEN: Vervolgens ga je de stappen ook zetten, op het moment dat het past in je multipotential week of maand. Hou rekening met je andere passies, interesses of verplichtingen. Maar máák er tijd voor.
  • HERKEN ook de momenten en de kansen, waarop je stappen in de juiste richting KUNT zetten. Feit is: als je van tevoren hebt nagedacht over welke stappen het zijn, pas dan herken je de kansen die zich aandienen.

Let op: ik leg dus niet vooraf PRECIES vast wanneer en hoe vaak ik dat gedrag van mezelf verwacht. Want daar krijg ik dan weer het ‘moeten’-gevoel van, waar ik niet van hou. (Freedom, weet je nog?). Maar ik weet dus wel precies wélke kleine stapjes ik wil zetten. En ik herken ze ook als ik ze zet. Het gaat dus om inplannen of herkennen. Op zo’n moment, als ik een kleine stap gedaan heb, voel ik ook YESS… goed bezig!

Op deze manier kun je tóch aan je doelen werken, zonder jezelf heel erg vast te leggen in een streng stramien.

Let op: dit kan resulteren in onverwachte acties. Dat je tijdens het wachten op je koffie even 20 squats staat te maken (waargebeurd 😉) of omdat je te vroeg bij een afspraak bent, aan de praat raakt met iemand waardoor zich een kans aandient, dat perfect bij je doel past. (grijp hem!)

Ben jij multipotential? Wat werkt er voor jou? Inplannen, herkennen of een mix?
Plan een gratis focussessie!