“You can go your own waaaaayyy”… van Fleetwood Mac klinkt zachtjes in mijn hoofd.

En die zin is zo waar voor multipotentials. Sterker nog: het is de enige manier om als veelzijdige professional, multigetalenteerde veelkunner je weg te vinden.

Ik kan erover mijmeren, en soms heb ik het inzicht zo helder! Het is een paradox, hoe een mens in elkaar zit. In de basis zijn we groepsdieren, houden we van ‘erbij horen’, je ziet het in kinderen die in de klas al vrij snel niet (meer) willen opvallen. En tegelijkertijd is het zó belangrijk dat je ontdekt wat je eigen identiteit is. Als puber, als jongere. En ook als volwassene, bijvoorbeeld als het om liefde gaat, maar óók als het om werk en hobby’s gaat, is het belangrijk dat je jezelf kent. En jezelf als uitgangspunt neemt voor je keuzes.

Maar het vóelt soms tegennatuurlijk. Want:

–          Als je twijfelt, praat je erover met je partner of goede vriend(in)
–          Als je iets niet zeker weet, vraag je al snel bevestiging van je collega of iemand anders
–          Als je een negatieve reactie krijgt op iets wat je hebt gedaan, ga je al snel aan jezelf twijfelen

Zelf ben ik multipotential ondernemer, en in mijn eigen leerproces hierin, krijg ik veel adviezen van business coaches:

–          Kies 1 ding als je niche, en focus je daarop
–          Specialiseer je in je aanbod
–          Kies 1 boodschap
–          Kies 1 kanaal
–          Kies 1 ideale klant, die heel specifiek is

Als je ondernemer bent, kun je je hier iets bij voorstellen. En ja, het is slim om goed gebruik te maken van de ‘wetten van de marketing’, zoals ik die noem. Maar: als je multipotential bent, zul je snappen dat al die strikte voorschriften me een benauwd gevoel geven. En inmiddels weet ik gelukkig ook dat het anders kan. Er zijn genoeg ondernemers die hun dienstverlening, klanten, aanbod en boodschappen wat wijder laten uitwaaieren. Dankzij de logische paraplu die ze hebben. Of een rode draad. Zelfs als hun diensten heel verschillend zijn.

Iets erbij doen
Vaak zijn dit echter ondernemers met al meer ervaring, meerdere jaren en je zou ze dus ook als multipreneur kunnen bestempelen. Maar die zijn ook ooit begonnen. En gingen na een tijdje iets anders doen, meer erbij doen, uitbreiden. Dat kun jij dus ook. Als ondernemer, maar ook als je werknemer bent.

Autonoom
Je weet misschien dat ik multipotentials beschouw als behoorlijk autonome mensen. Ongeacht of ze ondernemer zijn of werknemer; ze denken vaak heel autonoom. Het soort dienstverband maakt mij niet uit. Het gaat erom dat je als multipotential je eigen weg kiest.

F*ck de labels: jij bent jij
HSP in een bepaalde mate, ADHD in een bepaalde mate, hoogbegaafd (of twijfel je daaraan), multipotential (moet je nog wennen aan de term?): Het maakt allemaal NIKS uit, hoe je het noemt: jij bent jij, en DAT is de kern. Laat dat je uitgangspunt zijn voor je keuzes. Over welke plek je talenten krijgen in je leven. (Niets ten nadele van labels: die kunnen superhelpend zijn in jezelf beter leren kennen!)

Wil je meer over jezelf ontdekken? Plan een gratis Focussessie met me in, of woon mijn gratis webinar bij. Dan doe je al 1 concrete stap om meer ‘your own way’ te gaan. Maar doe dit vooral ook helemaal op jouw manier!