Met een slaperig hoofd, kleine oogjes en in mijn slaapshirt kom ik beneden. Met mijn voeten over de houten planken vloer loop ik in het halfdonker naar de open keuken.

Daar in het hoekje, op een ietwat onhandige plek (compromis met mijn man) staat het ouderwetse filterkoffie-apparaat. Wat begon als een lafhartige poging om onze uit de pan rijzende Nespresso-verslaving de kop in te drukken, is voor mij uitgegroeid tot een ochtendritueel dat me herinnert aan mijn ouderlijk huis: koffie zetten met filters, filterkoffie en een zwart plastic schepje.

Het oude filter van gister zit er altijd nog in, ik haal het weg, doe er een nieuw lichtbruin filter in en doe vier schepjes. Geen idee waarom maar die kopjes-afmeting uit een koffieapparaat zijn volgens mij nog gebaseerd op de ouderwetse kleine kopjes uit oma’s tijd. Ik drink altijd grote mokken.

Dan komt het meest tricky part (zeker in de ochtend!): het water afmeten. Want ik weet niet waarom maar zowel op de glazen koffiekan als op het waterreservoir is met onzichtbare streepjes iets aangegeven. Je leest het goed: ONZICHTBAAR. En dit triggert mij. Want: waarom toch, zijn die onzichtbaar? Dat zouden fluorescerend oranje, dikke strepen moeten zijn! Zodat mijn ouder wordende ogen ze kunnen zien in de slaperige halfdonkere toestand waarin ik verkeer om 6.30 uur in oktober.

Later, toen ik terugfietste van het naar school brengen van de kinderen, sprong deze overdenking mij weer te binnen (echt mijn brein soms!). Het is natuurlijk vanwege ‘mooi design’. Een mooi uiterlijk. Dat netjes is, en past in ‘elke keuken’.

En ik zag ineens de parallel met hoe ik mij vroeger als multipotential heb aangepast, en dus ook hoe veel van mijn klanten zich als multipotential aanpassen. Niet opvallen. Niet te veel vragen stellen. Doen wat verwacht wordt. Blend in. Niet moeilijk doen.

Nee, lieve mensen, daarmee kom je er niet, althans, niet met een voldaan en blij gevoel in je werk. Wat veel fijner is (net als met dat koffieapparaat) voor iedereen eigenlijk, is dat je DUIDELIJK bent. Wat heb jij nodig? Wat vind jij goed? Wat vind jij stom? Welke vragen heb je? Jij doet ertoe, en wat jij vindt, voelt en nodig hebt, net zo hard.

Dus, wie gaat er mee van onzichtbaar naar duidelijk? (in gedachten steek ik nu mijn hand in de lucht)

Wil jij ook meer duidelijkheid over je werk? Nu écht kiezen voor werk dat bij jou past? Dan kan in elke vorm: in een baan, of als zelfstandig ondernemer. Ik geef hierover aanstaande donderdag 12 oktober om 10 uur een webinar ‘De 5 factoren om je ideale werk te ontdekken’ als multipotential.

Anderen zeiden over dit webinar:

‘Superinteressant en heel waardevol die oefening over je passies’

‘Ik begrijp ineens veel meer over mezelf!’

Je kunt er meer over lezen en je aanmelden via deze link. Zie ik je dan?