Het klinkt zo makkelijk, koers wijzigen. Het klinkt strategisch, weloverwogen. En dat kan ook.

Noodgedwongen
Maar soms (vaak?) doe je het pas als je eerst flink je neus stoot. Zoals ik doordat ik afgelopen vrijdag, de dag van mijn webinar vroeg in de ochtend gewekt wordt door mijn lichaam, en in de uren daarna de ergste migraine aanval in jaren krijg. Ik ken migraine, maar kon het in het verleden vaak vroegtijdig dempen met paracetamol. Maar dit keer niet.

Ik moest het webinar afzeggen, althans dat heeft mijn lieve technisch VA voor mij gedaan, want ik kon geen mail bedenken op dat moment. Allerlei gedachten spookten door mijn hoofd, terwijl ik me beroerd voelde (ik bespaar je de details hiervan 😊). Ik had ook gedachten over koers wijzigen. Zeker daarna, een uur of 8 later kon ik weer enigszins nadenken lopen eten maar de hele dag had ik een moe, versuft gevoel.

Pas jij je vaak aan?
Ik had vorige week een gesprek met een multipotential die zich zijn hele leven had aangepast. Hij had net een afwijzing ontvangen na een sollicitatiegesprek. Hij zei ‘het pijnlijke was dat het ging om een punt dat ik van mezelf ken. Ik heb aan dat punt gewerkt, en denk juist dat ik dat nu beter doe.’ Het raakte me, omdat hij zich zijn hele leven al inzette om binnen organisaties te passen.

Ik zei: ‘Wat als je die eigenschap nou volledig omarmt? En jezelf als uitgangspunt neemt?’

Je mag van jezelf uitgaan. Ja, ook jij
Ironisch dat ik enkele dagen later door migraine met mijn neus op de feiten wordt gedrukt. Dat ook IK op een bepaald punt mezelf niet als uitgangspunt neem. Ik werk te hard, wil te veel doen en te snel, ga dan voorbij aan mijn behoefte aan rust en ontspanning. En in een nog ‘greater scheme’ hoort ook die strijd tussen rust en te hard gaan bij mij. En ook ik mag van mezelf uitgaan.

Dus. Neus gestoten. Dus: koerswijziging. Of feitelijk niet koerswijziging maar vertraging van het tempo, qua werk. Maar wel een veel wijdere blik. Misschien is het dus meer een perspectiefwijziging. Meer oog voor nu, rust, mijn lichaam, mijn kinderen, mijn eigen passies.

Lig jij op koers als multipotentialite?
Hoe zit dat voor jou? Lig jij goed op koers? Ben jij ergens te hard aan het werk, jezelf aan het forceren? Of heb jij ook een perspectief-wijziging nodig?
Ook jij mag van jezelf uitgaan.

Op welk punt triggert dit misschien iets bij jou? Bijvoorbeeld:
–          Je past je te veel aan
–          Je forceert jezelf op een punt, iets dat je eigenlijk niet ligt. Wat als je dit loslaat?
–          Je denkt meteen ‘ja maar’ als ik schrijf dat je van jezelf mag uitgaan
–          Je wilt NU ECHT iets anders qua werk

Of is het iets anders? Laat het me weten, ik ben er oprecht nieuwsgierig naar.

Concrete acties
Wil je concreet iets DOEN hiermee? Ik heb de komende maanden gave dingen gepland staan:

Dinsdag 7 november        Heldere keuzes online workshop (35 euro)
Maandag 20 november     Gratis webinar ‘De 5 factoren om je ideale werk te ontdekken’
Vrijdag 8 december         Gratis webinar ‘De 5 factoren om je ideale werk te ontdekken’ (inschrijven kan na 20 november)
Zondag 14 januari            Dromenbord sessie plus netwerken voor Multipotentials (Utrecht – live) 45 euro 14.00 – 17.00 uur (wegens succes herhaald, mail me als je hierbij wilt zijn!)

En ik start een groepstraject ‘Succesvol als multipotential’ in januari. (ja, ik heb deze wijselijk verschoven naar januari.) Heb je interesse? Mail me eventjes!