Ik beschreef mezelf laatst in een gesprek als een laatbloeier. Daar zat gevoelsmatig ook een soort verexcuserend iets bij. Sorry, maar ik ben een laatbloeier. Je hoort het goed, dat zei ik. Alsof wat ik vóór die tijd had gedaan, niets waard was geweest. Ai, ik, de multipotential coach, zou toch moeten weten. Ik ben ook maar een mens, blijkt. Want ik bedacht me kort daarna hoe het wérkelijk zit.

Veelbloeier
Ik ben een veelbloeier. Een breedbloeier. Dat zijn natuurlijk geen echte woorden, maar ik leg het je uit. Ik ben op mijn 47e coach geworden. En dat kwam echt voort uit mijn behoefte om te doen in werk, wat mij voldoening bracht. Ik was al een hele tijd interim communicatie-adviseur bij een mbo-instelling, dus ook daar deed ik werk dat maatschappelijk relevant is. En toch had ik behoefte om meer bij te dragen. Misschien wel directer bij te dragen aan het leven van een mens (in plaats van alle vmbo’ers of alle mbo’ers in de regio Utrecht).

Meerdere carrières maakt ook een multipotential
Voordat ik coach was, heb ik 20 jaar in de communicatie gezeten, en daarnaast een conceptstore gehad als passieproject (waar ik ook mee verdiende). En dáarvoor was ik zzp’er die met mijn studie Italiaans verschillende rollen afwisselde, waarbij het Italiaans de toegevoegde waarde was.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat ik 3 carrières gehad heb: met Italiaans, in de communicatie en als coach. Ik heb dat ook altijd als zijstappen gevoeld. En ondanks dat er soms wel een gevoel opkroop van ‘mislukt’ te zijn, omdat ik niet gespecialiseerd was zoals mijn vader, zus en broer die mooie statusvolle carrières hebben opgebouwd, heb ik er bewust voor gekozen en stond ik vierkant achter mijn keuzes. En heb ik ontzettend veel avontuur meegemaakt door mijn carrièreswitches.

– Ik was super energiek en in flow als ik terugkwam van het regelwerk voor een groep Italiaanse bedrijven in de RAI ter voorbereiding op een beurs.
– Ik voelde superveel excitement en plezier toen ik voor Telecom Italia een kantoor én secretaresse regelde in hartje Amsterdam.
– Ik vond het fantastisch om een post-hbo opleiding marketingcommunicatie te volgen
– Ik heb enorm genoten en coole events geregeld en persreizen begeleid naar Londen en Italië toen ik bij een PR bureau werkte en voor consumentenmerken werkte
– Ik vond het fantastisch en machtig interessant om allerlei bekende en onbekende Utrechters te interviewen als hoofdredacteur van de glossy LEVEN! Magazine
– Als mede-eigenaar van concepstore BlendUT maakte ik de leukste events mee, en voelde een enorme vrijheid en creativiteit om dingen te bedenken.
– In mijn tijd als communicatie-adviseur in het mbo maakte ik fantastische brainstorms, events, interactieve communicatiemiddelen en geweldige collegiale gezelligheid mee.

Laat je niet vertellen dat het niet kan wat jij wilt
Dus qua coaching ben ik dan misschien een laatbloeier, ik heb in al mijn werkervaring VOLOP genoten en met veel energie gewerkt. Ik ‘bloeide’, ook toen. Dus ik zie mezelf meer als een veelbloeier en een breedbloeier.

Laat je dus niet vertellen dat je:
– 1 ding moet kiezen en daarbij moet blijven
– het belachelijk is om na je 40e nog iets nieuws te beginnen
– alleen succesvol kunt zijn als je je specialiseert

Hoeveel carrières heb jij er inmiddels opzitten? En waar haal jij op dit moment in je leven de meeste voldoening uit? Deel je gedachtenspinsels met mij in een berichtje!

Wil je nu, na al je eerdere ervaringen, een keuze maken die goed bij jou past? Met al jouw kwaliteiten, passies en wensen? En ben je er klaar voor om hier serieus naar mee aan de slag te gaan?

Doe dan mee met de workshop ‘Kies voor je ideale veelzijdige werk’, op dinsdag 9 mei om 19.30 uur. Ik behandel (gratis, online) alle elementen die je scherp moet hebben om een goede keuze te maken, zodat je volop werkplezier, voldoening en energie hebt in je werk. Je leest er meer over, en meld je aan via deze link.