Hoe leer jij het liefst? Als slimme, sneldenkende of hoogbegaafde multipotential ben je waarschijnlijk heel nieuwsgierig en leergierig. Te meken aan een voortdurende drive om dingen te weten te komen, uit te zoeken of je bepaalde (diepe) kennis eigen te maken. Veel gedachten en vragen die je bezighouden! In dit artikel deel ik welke leerstijl veel (hoogbegaafde) multipotentials zullen herkennen. Zij leren namelijk heel anders dan de welbekende, traditionele opleidingsvorm.
Leren: zien, luisteren, lezen of doen?
Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren in leren. Op school hebben we vaak een bepaalde leermethode aangeleerd, die we als basis gebruiken. Voor multipotentials werkt het vaak niet om slechts één manier aan te houden. Je combineert moeiteloos meerdere stijlen en leert sneller, breder en effectiever dan je denkt. Toch is het handig om je eigen leerstijl beter te begrijpen.
Een veelgebruikte indeling is het VARK-model:
- Visueel – Jij leert via beelden, grafieken, video’s en schema’s. Een afbeelding zegt jou meer dan duizend woorden.
-
Auditief – Podcasts, gesprekken of luisterboeken zijn jouw leerbron. Je onthoudt informatie door te horen.
-
Lezen/Schrijven – Jij leert graag door teksten te lezen en aantekeningen te maken. Structuur helpt je hoofd ordenen.
-
Kinesthetisch – Jij leert door te doen. Trial & error, oefenen, ervaren. Beweging is voor jou leren.
Naast deze indeling bestaan er nog veel meer manieren om leerstijlen te beschrijven – denk aan muzikaal, interpersoonlijk of ruimtelijk leren. Als multipotential combineer je vaak meerdere voorkeuren, afhankelijk van het onderwerp, je energie of fase in je leven.
Autonomie: zelfsturend leren, past bij de ‘multipotential leerstijl’
Veel multipotentials herkennen zich in een sterke behoefte aan autonomie. Zelf kiezen wat je leert, wanneer en in welke vorm, is vaak veel effectiever dan het volgen van een strak curriculum. Misschien haakte je vroeger al af tijdens saaie colleges, omdat je de kern al had opgepikt. Of bedacht je slimmere manieren om sneller tot de essentie te komen.
Als volwassene ontdek je vaak dat korte, doelgerichte cursussen of zelfstandig online leren veel beter werkt. Voor veel multipotentials zijn Google, ChatGPT, YouTube en podcasts laagdrempelige én rijke kennisbronnen.
Supersnel leren: een voordeel én een valkuil
Als (hoogbegaafde) multipotential is snelheid iets dat je onderscheidt van anderen. Je kunt snel nieuwe informatie doorgronden, verwerken en verbanden leggen tussen verschillende concepten. In een mum van tijd heb je de situatie door, en weet je wat er gedaan moet worden.
Je leert bijvoorbeeld door:
-
Snelle analyse: snel naar de kern gaan, complexe dingen snel snappen.
-
Creatief denken: originele oplossingen of vernieuwende invalshoeken bedenken.
-
Visueel ordenen: schema’s of tekeningen gebruiken om inzicht te krijgen.
-
Doen: leren door directe ervaring, feedback en zelfexperiment.
Die snelheid maakt je krachtig, maar vraagt ook om balans. Want als je té snel gaat, verlies je soms het plezier of de verdieping. Of je denkt dat het ‘niet telt’ omdat het té makkelijk ging.
‘Snacksize Leren’ als leerstijl voor Multipotential
Snacksize leren lijkt wel een concept dat voor hoogbegaafde multipotentials gemaakt is. Lekker veel, afwisselend, oppervlakkig of diep en op je eigen tijd (autonoom!) kennis of kunde tot je nemen. Leren in kleine ‘brokjes’ past goed bij de natuurlijke nieuwsgierigheid en brede interesses van multipotentials. Je kunt snel nieuwe informatie opdoen. Als je dat wilt, kun je heel specifiek op een bepaald onderwerp en in een goed gekozen moment alsnog de diepte in op een onderwerp. Er is veel onderzoek en theorie die suggereert dat hoogbegaafde multipotentials vaak de voorkeur geven aan “snacksize learning” – het leren in kleinere, flexibele brokken, meestal afkomstig van verschillende bronnen en in verschillende vormen. Denk maar eens aan Youtube, Medium, Reddit of online cursussen en masterclasses.
Waarom dit goed werkt:
- Autonoom leren: zelf bepalen van je leerproces
- Curiosity-driven learning: onderwerp sluit aan bij de nieuwsgierigheid van een persoon
- Microlearning: informatie in kleine, behapbare eenheden
- Cross-Disciplinair leren: meerdere interesses combineren
- Exploratief leren: variatie is key
En wat betekent dit voor jou?
Geef jezelf toestemming om op jouw manier te leren. Niet iedereen past in het systeem van ‘opleiding + diploma = kennis’. Als multipotential leer je anders – sneller, breder, associatiever. En dat is niet minder waard, maar juist een kracht.
Wil je je eigen leerstijl beter begrijpen? In de Multipotential Community vind je meer informatie over de verschillende leerstijlen van multipotentials en een vragenlijst waarmee je jouw voorkeuren ontdekt.
Voor slechts euro 19 per maand ben je lid en heb je toegang tot uitgebreide informatie over o.a. ‘Multipotential zijn’, ‘Je ideale werk’, ‘Kiezen’, ‘Omgaan met tijd’ en ‘Leren’. En dat natuurlijk allemaal heel behapbaar, in ‘snackable’ content, korte video’s en praktische oefeningen.
Bovendien leg je waardevolle connecties met andere veelzijdige professionals via community of tijdens de exclusieve maandelijkse meet-up.
Voel je welkom!