Als multipotential kun je je soms overweldigd voelen door de vele ideeen en mogelijkheden. Vooral als je in de fase zit van ‘ik wil iets anders, maar wat dan?’ Wat dan helpt, is het volgen van deze 3 stappen.

Deze 3 heldere stappen geven je meteen inzicht in een manier waarop jij als veelkunner meer plezier zou kunnen brengen in je werk. Je huidige werk, óf het is inspiratie of richting voor wat je hierná als werk zou willen doen. Denk even met me mee, of gebruik de stappen om te journalen.

Stap 1 Kies een moment op gevoel

Denk eens aan een gelukkige tijd in je leven. Misschien was dat afgelopen jaar, in je huidige werkomgeving, of tijdens een eerdere job in je veelzijdige loopbaan. Of misschien was het helemaal niet op werk, maar in privétijd, tijdens hobby’s of vrijwilligerswerk. Ga in gedachten naar zo’n moment: Je was bezig. In je element. Je had plezier in wat je deed. Je voelde je prettig en levendig tijdens hetgeen je deed, op je gemak. Je voelde je goed over jezelf.

Vat nu eens samen: Welk gevoel had je precies en beschrijf dat in je eigen woorden.

Stap 2 Concretiseer het moment

Nu is het tijd om dat moment of die fase onder de loep te nemen.
>> Wat was je aan het doen?
>> Met wie was je? Of was je alleen?
>> Maakte je iets? Organiseerde je iets? Gaf je advies?
>> Was je bezig met iets moeilijks? Iets creatiefs? Iets met een van je hobby’s of passies? Een van je vakinhoudelijke onderwerpen?

Ik kan hier letterlijk tientallen voorbeelden geven, maar jij WEET het. Wat was je concreet aan het doen? Wat was de setting? Beschrijf dit in je eigen woorden.

Stap 3 Maak een tijdsprong naar de toekomst

Zou je (een deel van) wat je toen deed, graag weer willen doen? Maak dan een tijdsprong naar de toekomst. Wat is er voor nodig om dat voor elkaar te krijgen? Denk aan de verschillende aspecten van wat je bij stap 2 hebt bedacht.

>> Wat was de concrete handeling of activiteit: hoe zou je dat in de toekomst willen zien?
>> Met wie was je: hoe zou je dat naar de toekomst kunnen vertalen?
>> Wat was het onderwerp van je activiteit: hoe zou je dat in de toekomst kunnen doen?
>> Zijn er andere aspecten van wat je bij stap 2 zelf hebt beschreven, die je naar de toekomst zou kunnen brengen?

Dat was hem! Heb je de tijd genomen hier even over na te denken? Heeft deze gedachtenoefening, of schrijfoefening, je een nieuw inzicht gegeven? Ik hoop het, zodat jij als multipotentialite weer nieuwe richting kunt geven aan je veelzijdige, afwisselende leven.

Ik ben heel benieuwd of je hier wat aan hebt, en zou het heel tof vinden als je me dat laat weten! Dat kan door me een berichtje te sturen via de mail: contact@catelijnegerlag.nl.

Heb je behoefte aan meer inspiratie? Volg mijn podcast De Multipotential Studio!