Natuurlijk pas je niet in één hokje. Geen enkele multipotential past in een hokje.

Tijdens mijn coaching maak ik desondanks gebruik van vragenlijsten. Waar dingen uitkomen, zoals types. Een ervan is de Myer-Briggs Type Indicator. Een veelgebruikte persoonlijkheidstest voor het identificeren van persoonlijke voorkeuren. Ik weet dat er ook wel kritiek is op deze test. Hij zou niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, en te veel mensen in een hokje duwen. Overgesimplificeerd.

Een multipotential herkennen via Myers-Briggs Type indicator (MBTI)

Zoals ik de MBTI gebruik, als startpunt van zelfonderzoek, en om je bewust te worden van je keuzes in gedrag, vind ik hem perfect. Want als je jezelf qua gedrag en voorkeuren kent, dan kun je hier input uithalen voor jouw randvoorwaarden op je werk. Hier komt in mijn coachtraject letterlijk een lijstje met voorwaarden uit die je in je multipotential kompas noteert. Belangrijke informatie dus, om je ideale werk te bedenken, beschrijven en te checken of die bepaalde baan of vacature of bedrijfsidee bij jou past als multipotential.

Het MBTI bekijkt een persoonlijkheid op basis van vier facetten:

  • Extraversie versus Introversie
  • Intuïtie versus Waarneming
  • Gevoel versus Denken
  • Waarnemen versus Oordelen.

Multipotentials en de MBTI-test

Omdat ik deze typerings-test al jaren gebruik, viel mij op dat er veel ENFP’s en INFP’s in mijn coachkamer tegenover me zaten. Hmm…zou dit komen omdat ik zelf ENFP ben, en dat mensen die klant worden een klik met mij voelen, omdat ze zichzelf in me herkennen? Of zijn er gewoon meer ENFP’s onder de multipotentials?

Toen ik dus een mail kreeg van Puttylike (van Emilie Wapnick) met in de titel het begrip MBTI, spitste ik mijn oren/ogen en ging op onderzoek uit. Wat bleek: er is onderzoek gedaan naar MBTI types onder multipotentials. Hier lees je het volledige artikel.

En wat blijkt? Er zijn duidelijke trends in welke persoonlijkheden het meest de kenmerken van multipotentialiteit hebben. Dit biedt een interessante kijk op welke aspecten van je persoonlijkheid maken dat je je als multipotential herkent. Daarmee kun je het beter begrijpen, verklaren aan anderen, en het geeft richting voor hoe je jouw unieke combinatie van talenten goed kunt benutten.

  • Top MBTI-types onder multipotentials: ENFP (23%), INFP & INFJ (28%)
  • Sterke punten: Restorative (43%) (probleemoplossend), Adaptability (42%) (adaptief)
  • Grootste uitdaging: Focus (slechts 1%!)
  • ENFP: Is dat de ultieme multipotential?

Uit het onderzoek bleek dat maar liefst 23% van de 74 multipotential studenten de Myers-Briggs type-indicator ENFP heeft. Dit type staat voor Extravert, Intuïtief, Voelend en Perceivend. Als je de persoonlijkheidskenmerken verder bekijkt, dan zie je creativiteit, nieuwsgierigheid, spontaniteit en een breed scala aan interesses – allemaal eigenschappen die perfect passen bij een multipotential.

Ook de specifieke uitdagingen van multipotentials die ik regelmatig tegenkom, zie ik hierin terug. ENFP’s kunnen moeite hebben met focus en doorzettingsvermogen, als taken hen niet interesseren. Herkenbaar? Dat komt doordat jouw brein gedijt bij variatie en nieuwe prikkels. Stilstand voelt als achteruitgang en dat kan die onrust veroorzaken.

Introverte multipotentials: INFP en INFJ

Niet alle multipotentials zijn extravert. 28% van de ondervraagde studenten had het type INFP of INFJ. Deze types delen de creativiteit en gevoeligheid van de ENFP’s, maar zijn introverter en diep reflecterend. Dit verklaart waarom veel multipotentials een sterke innerlijke wereld hebben, diep nadenken over hun impact en vaak een bijna filosofische zoektocht hebben naar werk dat écht zinvol voelt.

Wat verder nog opviel in het onderzoek? Geen enkele student in de studie bleek ISTJ of ISTP te zijn. Deze types zijn juist gericht op logica, orde en gestructureerde werkwijzen. Hoewel dat niet betekent dat er geen ISTJ-multipotentials bestaan, laat het wel zien dat de meeste multipotentials een voorkeur hebben voor flexibiliteit en creativiteit boven vaste structuren.

Deze sterke punten herkennen veel multipotentials

Naast persoonlijkheid werd er in het onderzoek van Melanie Buford gekeken naar sterke punten met de CliftonStrengths test. En ook hier kwam een duidelijk beeld naar voren:

  • Restorative (43%): Multipotentials zijn probleemoplossers.
    Ze zien mogelijkheden, waar anderen vastlopen en ze krijgen energie van het herstellen en verbeteren van systemen.
  • Adaptability (42%): Multipotentials spelen moeiteloos in op veranderingen en voelen zich comfortabel bij onzekerheid.
    Dit maakt hen enorm waardevol in snel veranderende werkomgevingen.

Leuk feitje: Het minst voorkomende talent? Dat was focus.
Slechts 1% van de ondervraagden had dit als één van hun top 5 sterktes. En dat is logisch: multipotentials floreren in veelzijdigheid, niet in een vast omlijnd carrièrepad.

Multipotentials herkennen ook in de jongere generatie

Melanie Buford ziet een trend waarbij deze eigenschappen steeds vaker voorkomen bij jongere generaties, mogelijk door technologische ontwikkelingen en economische omstandigheden. Ze pleit voor een bredere acceptatie van deze veelzijdige talenten in onderwijs en werk. Het komt vaak voor dat studenten kiezen voor een mix van interessegebieden om zo een zinvol carrièrepad te smeden uit hun uiteenlopende interesses. Als Multipotential Coach wil ik er op allerlei manieren voor zorgen, dat de term ‘multipotential’ bij zoveel mogelijk mensen bekend wordt. Dit zorgt voor veel meer begrip in je omgeving. Daarom juich ik een dergelijk onderzoek als dat van Melanie alleen maar toe.

En wat betekent dit voor jou?

Het onderzoek bevestigt wat jij waarschijnlijk al voelde: je bent anders dan veel anderen. En dat is juist goed, zie het als een kracht. Want flexibiliteit, creativiteit en probleemoplossend vermogen worden steeds belangrijker in deze wereld vol snelle veranderingen in onder andere technologie. Daarmee heb jij dus juist een voorsprong. Maar het betekent ook dat je moet leren omgaan met je uitdagingen. Hoe doe je dat?

  • Omarm je veelzijdigheid. Stop met jezelf vergelijken met specialisten. Jij hebt een unieke mix van vaardigheden die waardevol is. Neem die mix als uitgangspunt.
  • Creëer je eigen structuur. Dankzij kaders of een grove structuur, kun je daarbinnen vrijheid ervaren. Creëer de structuur die jij nodig hebt zelf, zoals deze voor jou werkt. In je week, maar ook in je loopbaan. Denk in fases, thema’s of projecten in plaats van een eenduidige carrière.
  • Zoek een omgeving die je talenten waardeert. Jij bent het uitgangspunt, en niet alle bedrijven of banen passen bij een multipotential. Vind een plek waar je diversiteit als kracht wordt gezien.

Als laatste misschien wel het mooiste inzicht: er is niets mis met jou. Integendeel, de wereld heeft jouw brede blik, nieuwsgierigheid en veerkracht hard nodig!

Wil jij ontdekken hoe je jouw veelzijdigheid strategisch inzet?
Schrijf je in voor mijn eerstvolgende webinar ‘De 5 factoren om je ideale werk te ontdekken’ of plan een gratis focussessie met me in, dan kijken we samen hoe je jouw talenten kunt vertalen naar een carrière die écht bij je past!