Multipotentials, klinkt dat erg arrogant?

De term ‘multipotential’ klinkt blijkbaar voor sommige mensen wat zelfingenomen. Kijk mij eens multi zijn. Dit hoor ik soms van multipotentials zelf: ze zijn bescheiden, en vinden echt niet dat ze ‘zoveel kunnen’. Ik vergelijk dat een beetje met wat de term ‘hoogbegaafd’ oproept. Terwijl de mensen die hoogbegaafd zijn, kunnen beamen dat dat heus niet altijd zo fantastisch leuk is. Het klinkt misschien als goed, hoog, multi, maar het is anders dan anders. En uberhaupt ANDERS zijn creëert (helaas) vaak al problemen. Je bent niet de middenmoot.

Halleluja, zou ik zeggen. Want wat heb je aan nog eentje van 13 in een dozijn. Juist je ‘anders zijn’ maakt je interessant. Maakt je leuk. Maakt je boeiend. Maakt dat je iets kunt bijdragen.

Een luxeprobleem
Maar als multipotential ben je niet arrogant. Multi = veel. Potential = kunnend. Je bent veel-kunnend. En veelkunner. (Mensen zeggen soms alleskunner, maar als je dat te letterlijk neemt, krijg je het spaans benauwd haha) En nee dat is niet altijd fijn. Want je dag heeft maar 24 uur. Dus wat doe je dan van al die dingen die je kunt? Hoe beslis je? Een luxeprobleem is óók een probleem.

Mogelijkheden!
Overigens gebruik ik het woord graag, omdat het positief is en gericht op ‘potentie’, dat de mogelijkheden in zich heeft. Het is gebaseerd op ‘multipotentialite’, het woord dat Emilie Wapnick in haar boek ‘Hoe word je alles?’ gebruikt. Ze was overigens niet de eerste, al sinds 1972 wordt er geschreven over deze veelzijdige talenten en de wens daar ook mee te werken.

Stukje historie
Er zijn echter meer auteurs geweest die het hebben over veelzijdige talenten. Als je deze boeken leest, ontdek je nuanceverschillen tussen hun visie en de beschrijving van mensen die multipotential zijn. Zo zijn er mensen die van no nonsense houden en het puur over generalisten hebben. In Vlaanderen zijn diverse coaches en auteurs die het hebben over de creatieve generalist. Voor mij is er bij ‘creatief’ iets te veel de connotatie van de creatieve vakken (kunst, grafisch werk, beeldend werk, en handvaardigheid). Creativiteit zit hem ook puur al in het creatief denken, innovatief denken. Dan heb je het woord multipassonate, maar daarin herkent ook niet iedereen zich. Dan kom je nog polymath tegen, en scanner. Deze laatste is wat mij betreft te beperkt: ik zou mezelf geen scanner willen noemen, maar eerder een seriele specialist, en in die zin ook multipotential.

Alles is oké
Maar kies gerust de term die jou het meeste aanspreekt. Ja, er zijn nuanceverschillen. Maar in grote lijnen bedoelen ze hetzelfde. En wat mij betreft gaat het er vooral om, dat iedereen zichzelf mag zijn. Met de meerdere talenten die je hebt, en je mag zelf kiezen wat je daarmee doet of laat. Amen.

Hoe zit dat bij jou?
✨Heb jij al helder hoe het zit met jouw veelzijdigheid?
✨Is het een wirwar van activiteiten die jou boeien?
✨Wat zijn jouw interessegebieden en wat kun jij goed?
Misschien wil je daarover meer weten, en eens met mij sparren hierover. Dat kan vrijblijvend in een focussessie met mij. Ik heb daar elke week een aantal plekken voor in mijn agenda. Zo’n gesprek voeren we online, en daarbij gaan we in op de dingen waar jij tegenaan loopt in je werk, en in je leven. Heb je behoefte aan inzicht of overzicht? Sta je voor een keuze maar heb je geen idee welke kant het op moet? Dit zijn de vragen waar ik van opveer, waar ik supergraag met je over meedenk. In een gesprek van dertig minuten kun je echt al wat concrete handvatten krijgen voor meer helderheid. En je mag me al je vragen stellen.

Interesse? Kijk hier in mijn agenda of er een moment is dat jou past.

Wil je meer helderheid over een werkmodel dat bij je past? Klik dan hier en doe de multipotential test! Welk type multipotential ben jij?