Als je multipotential bent, is de kans groot dat de mensen om je heen je niet altijd kunnen volgen. Ze begrijpen je keuzes niet. Zij zouden zelf nooit zo snel weer iets anders willen. Zij zouden die onzekerheid supereng vinden. Zij zouden in hun handjes knijpen met dat vaste inkomen en de ‘goede baan’ (status!) die jij hebt.

“Waarom wil jij nu alweer een nieuwe functie?”
“Hoezo ben je niet blij met je werk, je hebt hier toch voor gekozen? Dit wilde je!”

Rupsje Nooitgenoeg

Maar jij voelt het heel precies: het zit niet lekker. Het wringt. Je wilt iets meer, iets anders. Jouw vlam is niet aan, of is maar een kleine vlam. Je wilt meer. Ben je een rupsje nooitgenoeg? Is het onrealistisch wat je wilt?
Wie ben jij om zoveel te verlangen van het leven? Van werk. Werk is maar werk toch? Hoezo moet dat jubelend fantastisch ubergeweldig zijn?

Herken jij dit? Ik helaas wel. En veel multipotentials met wie ik spreek, herkennen dit ook. Ik heb zelfs met iemand gesproken, bij wie de partner totaal geen begrip had en het heel moeilijk kon accepteren. De onzekerheid straalde immers ook op haar af. En ze begréép het niet. Dan is accepteren ver weg. Laat staan het steun geven aan je ‘veeleisende’ ambitieuze onvoorspelbare (multipotential) partner.

De oplossing is nabij

Hier is een oplossing voor. En hij is niet heel moeilijk. Binnen 5 uur kun je het weten (of sneller). Wat is nou 5 uur, op een mensenleven? Waarmee de richting in je leven totaal kan veranderen. Bizar eigenlijk, dacht ik toen ik me dit realiseerde. De oplossing die ik bedoel is wat ik elke keer weer meemaak bij mijn klanten. Zelfkennis. Zelfbegrip. Na het fijne gevoel van zelfacceptatie (opluchting!) volgt ook: nu kun je het eindelijk uitleggen. Je omgeving ‘meenemen’ in hoe het voor jou is.

Je verhaal herschrijven. Van warrige losbol naar gedreven professional met een missie. Van jobhopper, naar levendige en onderzoekende vrouw met een missie. Met een duidelijke rode draad en toewijding. Niks ‘afhaker’, ‘wispelturig’ of ‘rupsjenooitgenoeg’. Je bent een topper. Helemaal oké zoals je nu bent. Er IS een duidelijke verklaring voor jouw keuzes.

Dat jij hem op dit moment nog niet ziet, is je enige probleem. Zodra je die verklaring wél ziet, kun je jouw partner, vrienden, familie dit ook helder uitleggen. Bij het volgende gesprek over je werk. Of bij je volgende besluit om iets anders te gaan doen.

En hoezo 5 uur? In mijn traject (van 7 sessies van 5 kwartier) ben je na sessie 4 op het punt dat je je verhaal helder hebt. Er valt een last van je schouders. Je BENT niet raar, je bent 100% oké en je begrijpt je eigen zwalkende pad tot nu toe. En je weet ook waar je naartoe wilt.

Zelf doen

Sommige mensen willen dit graag zelfstandig doen. Dat kan ook. De kern is: leer jezelf goed kennen. Besteed hier dan tijd en aandacht aan.

Wil jij dit ook zelf doen? Ga dan aan de slag met deze vragen beantwoorden voor jezelf:
– wat vind ik écht belangrijk in werk en leven?
– hoe kan ik dat concreet realiseren (welke acties of veranderingen moet ik dan doen/aanbrengen?)
– waar word ik écht blij van in werk en leven? En hoe kan ik dat concreet maken?
– wat is de rode draad in de dingen die ik tot nu toe al gedaan heb?

Als je je antwoorden terugleest, lukt het dan om een verhaal te componeren, dat een goede uitleg is voor de mensen om je heen?

Hoe dan ook: jij bent een helemaal oké, geen ongeleid projectiel 😊. Hou dit maar in gedachten, de komende week.. (ook als anderen je niet helemaal kunnen volgen… lekker puh dan maar!)