Ik hoor tegenwoordig vaak dat het woord multipotential gebruikt wordt, en dan vaak wordt in dezelfde zin gezegd multipotentials ‘alles tegelijk wil doen’ en ‘dat dat niet werkt’. Het beeld dat geschetst wordt, is van iemand die als een kip zonder kop van alles wil, en maar wat doet en multitaskt en daarmee niets bereikt.

Dat roept bij mij wat irritatie op.. want:

Niet elke multipotential wil voortdurend alles tegelijkertijd doen. Dat ik multipotential coach bent, betekent ook niet dat ik jou leer HOE je alles tegelijkertijd kunt doen. Juist niet, eigenlijk.

Seriele multipotentials
Veel multipotentials die ik spreek, zijn ‘seriële multipotentials’. Dat wil zeggen, dat zij een periode iets compleet boeiend vinden, daar volledig in op gaan, en daar ook heel goed in zijn. Echter constateren zij na een tijdje dat ze het wel gezien hebben. Het vakgebied onder de knie hebben, en wel weer klaar zijn voor een nieuwe uitdaging. En bij sommigen is dat al na enkele maanden. Daardoor ontstaat er een zigzag-cv en een onvoldaan gevoel. Mede of vooral omdat de mensen om hen heen dat niet begrijpen omdat ze dat zelf niet zo ervaren. ‘Stick to one thing’ is hun stijl (en ongevraagd advies 😉)

Balans en rust
Ook zijn er veel multipotentials bij, die gewoon nog niet de juiste balans hebben gevonden, met de dingen die ze willen en ‘moeten’ doen (inclusief zorgtaken bijvoorbeeld). Wat is werk, wat is hobby? Of wordt hobby misschien toch werk?

Met behulp van onze gesprekken, oefeningen en tools wordt de ideale mix voor hen duidelijk. Zucht van verlichting. En dus ook een kader, structuur. En zelfs rust hierin!

Dus: niet elke multipotential wil alles tegelijk.