December is voor velen een goede periode om terug te kijken op het afgelopen jaar. Hoe heb je het jaar ervaren? Wat waren je successen in werk of business? Wat is er op persoonlijk vlak gebeurd dat je gevormd heeft, of je geraakt heeft?

Mijn natuur
Voor mij is dit nooit een natuurlijk iets geweest. Wat mij meer ligt is altijd vooruit kijken, optimistisch, kansen zien. Plannen maken (en weer aanpassen, want nooit in beton gegoten). Niet dat ik oppervlakkig ben, zeer zeker niet, ik kijk ook graag terug. Op het moment dat het ertoe doet. Tijdens gesprekken, met vrienden en familie, die je soms te weinig ziet. Maar ook op eenzame momenten, en tijdens begrafenissen. Als mooie muziek me ertoe verleidt.

Of ik kijk terug, als het ‘ontstaat’. Nou ja, het ontstaat ook aan het eind van het jaar, maar een stuk minder spontaan natuurlijk: je KUNT er ook niet echt omheen met al die terugblikken op televisie, lijstjes, top-zoveels en omdat op de radio en social media ‘men’ het erover heeft. Maar vergis je niet, ik ben niet bitter, ik kan ook wel genieten van een beetje melancholie in de kerstvakantie hoor 😊.

Specifieke reflectie
Waar ik wel groot fan van ben, is specifieke reflectie. Daarmee bedoel ik: reflecteren op een deel van je werk of leven, om iets te bereiken of goed in beeld te krijgen. Zo reflecteer ik in coachgesprekken met klanten op situaties die ze meemaken, om te achterhalen hoe ze handelen. Wat ze goed kunnen, en daar bewijs voor verzamelen. Ik ben een groot voorstander van oplossingsgericht werken: wat werkt er wel? Wat gaat er wél goed, en hoe kun je dit ‘transfereren’ naar een ander gebied in je leven, waar je naar verbetering aan het zoeken bent.

Met hart en ziel
Zo had ik laatst een gesprek met iemand die dacht dat ze geen echte leidersrol wilde in haar werk. Ik had echter iets onthouden uit een eerder gesprek, en vroeg hoe haar rol in die situatie was geweest. En of dat vaker voorkwam, tijdens haar vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Toen plopte er ineens een beter, completer beeld naar boven: namelijk dat ze absoluut wél een leidersrol op zich wilde en kon nemen, op voorwaarde dat ze er met haar hart en ziel in zat.

Dus reflectie YES, plichtmatig NO. En aan het eind van het jaar? Kijk ik heus wel zakelijk goed terug, en gebruik die informatie snel weer als nuttige basis voor mijn plannen voor 2022 (YEAH!)

Wil jij reflecteren en vooruitkijken? Boek een focussessie (gratis) bij mij! Klik hier.

Of praat met andere multipotentials in mijn gratis Facebookgroep voor multipotentials.