“Hoe kom ik in vredesnaam deze novembermaand door?” Dit is wat ik de afgelopen tijd regelmatig dacht. Niet zozeer de decembermaand, die bekend staat als hectisch en druk. Maar voor mij is dat meer de november maand. Mijn zoontje zit net op voetbal, even wennen. Hij wordt 6 (hoezee!), en dat vergt traktatie, kinderfeestje en aandacht (en cadeau-ideeen) in familiekring. Mijn oudste heeft een boekbespreking, surprise voor te bereiden en we vieren met de schoonfamilie Sint eind van de maand, inclusief VIER surprises. Nou hou ik van knutselen, echt, maar er zijn grenzen 😊. Sint- en schoenkado’s in het voorbijgaan en via internet gekocht. Daarnaast uiteraard 1 bedrijf en 1 interim-opdracht en een opleiding die afgerond moet worden. Dus… hoe overleef ik november, en land ik zacht (en niet afgepeigerd) in december?

Ik heb de oplossing, al is die niet de makkelijkste: schakel een tandje terug. Yes, lieve mensen, ook ik ben ergens een perfectionist. Ik zie wat ik idealiter allemaal zou willen. Ik zie het ‘perfecte plaatje’, en gelukkig besef ik ook dat dat niet haalbaar is als je op zoveel borden tegelijkertijd schaakt.

Dus: ik schakel terug, en leg de lat wat lager. De surprises worden niet perfect, maar wel leuk, en ik heb plezier tijdens het maken. Muziekje erbij, chaos aan de keukentafel, kruidnootjes erbij, dan valt alles mee. Het kinderfeestje was een kwestie van meebewegen met wat mijn zoontje wilde. Geen oeverloze discussies of gepeins. Het eerste bleek gewoon goed genoeg te zijn. Vijf kindjes via de ouderapp uitgenodigd (want wie ziet elkaar nog in de school bij de kapstok?), springlocatie gebeld en geregeld. Snel knopen doorhakken welke opties er wel en niet bij te boeken, niet te lang over nadenken. Ook niet over geld of wat de jarige er allemaal precies van zou vinden. Goed is goed genoeg! Sint- en schoenkado’s in het voorbijgaan en via internet gekocht. Niet te moeilijk, niet te veel en vooral niet te lang over nadenken.

Qua werk en opleiding helpt het me om goed te compartimenteren, tijdsblokken helpen, en focus op de prioriteiten van het tijdsblok waar ik voor sta. En ja, er gaan dingen mis. Sois (oke, even heel erg balen, maar instant forgiveness en dan snel weer door). Geen tijd om lang over te simmen.

Dus ik leef nog, en ik denk dat ik eind november ga halen. En jij? Hoe kom jij de drukste periode door?