En met bubbly bedoel ik dit keer niet champagne, prosecco en andere lekkere bubbels.. Ik bedoel bubbels in je hoofd, bruisende ideeën, oppoppende inzichten en dat soort moois!

Het geldt misschien niet voor iedereen, maar voor mij is de vakantietijd een tijd om ook te reflecteren op het verleden en vooruit te blikken naar de toekomst. En dan in mijn geval niet op een compleet gestructureerde, analyserende manier maar, je voelt hem al aankomen: bubbly!

Ideeën. IDEEËN!! En dan in de vorm van groots denken! Omdat je loskomt van je gewoonlijke taken en agenda-items, komt er ruimte om te grasduinen in je hoofd. Het is gewoon lekkerder mijmeren terwijl je liggend op je strandbedje, tuinstoel of ander luier-zit-ameublement naar een mooie blauwe hemel staart zonder dat er vanalles moet. Of terwijl je lekker actief bezig bent met wandelen, zeilen, surfen, waterskiën, abseilen of iets anders. Whatever makes you tick! Momenten van ontspanning.

Op zo’n moment vervagen de grenzen van het ‘normaal mogelijke’ en is het makkelijker om groots te denken. Dan komen dieper liggende verlangens voor jouw leven (weer) omhoog. Dan zie je ineens mogelijkheden die je eerder voor onmogelijk hield. Alsof er een deurtje in je hoofd open gaat, dat je uitnodigt om de wereld te veroveren. Met hetgeen jij wilt, met dat waarvan jij droomt. In werk, in artistiek werk, in relatie met anderen, qua woonsituatie. Dus laat maar komen, die ideeën. Misschien is het nu inderdaad tijd om dat leuke evenement te gaan plannen en organiseren, waarbij je al jouw favoriete mensen (klanten? Vrienden?) uitnodigt. Of ga je je interieur compleet omgooien? Verbouwen? Start je een fotoclub, eetclub, mixedmedia-club, business-buddy-high-tea? Zet je nu eindelijk de eerste stappen naar je eigen bedrijf? Zet je een punt achter een project dat al tijden niet meer bij je past, zodat er ruimte komt voor nieuws?

Hoe ga je om met al die ideeën? Alles wat oppopt, lijkt in de vakantie mogelijk. Te doen, én ook wenselijk. The sky is the limit. Maar je agenda heeft natuurlijk wel een limit. Dit weet jij als multipotential maar al te goed. Mijn tip? Knip de ideeënfase los van de doefase. Dus: vier je ideeën! Door deze te noteren. In een app (Trello?), in je telefoon (notities, of je dictafoon), in een boekje als je van boekjes houdt, in je dagboek of journal als je dat bijhoudt. Koester je ideeën, sla ze op, en hou een open mind. De pragmatische jij kan er op een later moment nog wel kritisch naar kijken: wat is haalbaar? Wil ik dit echt? Wat zijn de consequenties als ik hiervoor ga? Etcetera.

Ik heb vaak brainstormsessies en creatief denken sessies georganiseerd, en ook daarbij is de eerste fase: ideeën verzamelen. Erop doorassociëren is ook een aanrader. Zie het als mindmappen: alles wat eromheen kan en past, noteer dat erbij. In tekst, tekeningen of schema’s, flow charts wat dan ook. Denk lekker vrij en los, het hoeft niet mooi of perfect. Schrappen, finetunen en keuzes maken: dat kan allemaal later nog.

En? Ga je het doen? Maak je brein vrij voor ideeën deze zomer, en geef ze de ruimte. Noteer of teken ze, koester ze. En bewaar je pragmatische blik voor een stap later. FIJNE ZOMER!