Veel generalisten vinden nooit hun droombaan. En dat is niet erg.

Hoeveel generalisten zijn er? Ik kan er geen cijfers over vinden. Ik vermoed dat het rond de 50-50% zal zitten. Ik heb meerdere mensen (incl. wetenschappers) de vraag gesteld en ik kom er niet achter. Verder dan ‘a large number’ wordt er niet gegokt. Al geef ik meteen toe dat ik niet ALLE literatuur hierover heb gelezen (Weet jij het? Vertel het me!).

Van deze generalisten blijft een groot deel jobhoppen. Een deel daarvan is daar blij mee. Een deel niet. Die blijft zoeken naar ‘het’. Heeft dus ‘het’ nog niet gevonden. Vindt ‘het’ misschien nooit. Heb jij ‘het’  al gevonden?
Het goede nieuws is: misschien komt ‘het’ nog. Of misschien is er geen ‘het’ en is het steeds wisselen jouw ‘het’. Haal je voldoening uit steeds opnieuw starten. En om maar eens een platitude te gebruiken: dat is allemaal goed, het mag er allemaal zijn (oke, erg soft deze, maar wel waar).

Een andere term, die met ‘het vinden’ te maken heeft is ‘droombaan’. Dit wekt bij mij altijd wat argwaan op. What’s the catch? Bestáát dat uberhaupt, een droombaan? ‘Droom’  heeft al het aspect ‘onrealistisch’ in zich. Ik heb het vaak over ‘je ideale werk’, maar ook daarop reageerde iemand een keer met ‘ik geloof niet in ideaal’. En ik snap dat wel. Tegelijkertijd denk ik wel dat je een 80 of 90 % match kunt vinden tussen wat jij het allerliefste wilt in werk, en wat een baan of bedrijf kan bieden. En ik vind ook dat je het aan jezelf verplicht bent om daarnaar te streven. ‘Omdat je het waard bent, l’Oreal’ (sorry voor de flauwe grap). Maar echt, het is je geboorterecht om te streven naar geluk. Dus ook naar werkgeluk.

Hoe zit dat dan voor multipotentials, die steeds iets anders willen? Voor deze groep multipotentials (niet iedereen wil continue iets nieuws) schuift die droombaan misschien wel altijd een paar stappen op. Alsof je als een dolle over zee naar de horizon peddelt, in de hoop er ooit te komen, maar je bereikt de horizon nooit. En dan zit de fun hem vooral in de start. En een periode die droombaan doen, om te ontdekken dat er aan de horizon alweer een nieuwe droombaan opdoemt in de mist.

Hoe werkt het voor jou als multipotential?

Weet jij wat jij het allerliefste wilt in werk? Pas als je dit weet, kun je het herkennen.

Wil jij erachter komen hoe je van je lievelings je werk kunt maken? Misschien is mijn ééndaagse zomertraining ‘Maak werk van je passies’ dan iets voor jou. Je leest er hier meer over!