Ken je Dora the explorer nog? Een monter meisje dat, samen met haar aapje, allerlei avonturen meemaakt. Vandaar ‘the explorer’.

Afgelopen week sprak ik met een lieve, leuke en introverte multipotential. Ze is industrial designer, en wil binnen haar vakgebied een nieuwe richting inslaan. Maar daar is ze de afgelopen jaren niet werkzaam is geweest. En daarom voelt ze zich wat onzeker, en aarzelt ze om er stappen in te zetten.

Herkenbaar hè? Ik weet zeker dat ook jij, als je meerdere dingen leuk vindt en ambieert, vaak een switch hebt gemaakt. En daarbij hebt ervaren dat je een beginneling bent. Of denkt dat je dat bent. Want feitelijk neem je als multipotential altijd een rugzak mee vol met ervaring, skills en visie uit je eerdere werkervaring. Maar ik dwaal af.

Stappen zetten in een onbekende, voor jou nieuwe wereld, is superspannend. Of kan het zijn. Zeker als je introvert bent. Je bent misschien verlegen aangelegd, en helemaal niet zo zelfverzekerd. En ‘wat weet ik er nou van?’ en ‘ze zitten niet op mij te wachten’ zijn gedachten die je iets te goed kent.

Hoe zou het voor je zijn, als je jezelf en de weg naar je thuisvoelen in een nieuwe werkcontext, ziet als een expeditie. Een avontuur. Je bent ‘the explorer’. Je gaat het ontdekken. Je gaat het uitvinden. Of het wat voor je is. Of je de juiste skills hebt. Wat je zou willen bijleren om het goed te kunnen. Of je een klik hebt met de mensen waarmee je zou werken.

Als je op een onderzoekende, informerende manier te werk gaat, voelt het oriënteren op nieuw werk een stuk lichter. En leuker! Volg gewoon je nieuwsgierigheid! Je interesse. En besef: je hebt een gedeelde interesse met de persoon waar je mee in contact wilt komen. Het vakgebied, het onderwerp of thema waar hij of zij mee werkt, en waar jij meer over wilt weten. De gemene deler IS er al. Dat maakt een verkennend gesprek een stuk leuker.

Wil jij ook op pad naar jouw nieuwe werk, maar heb je je beeld nog niet scherp? Plan met mij een focussessie in. Het is gratis en online, 30 minuten. Het is feitelijk een minicoaching, waarbij je sowieso met een oplossingsrichting en enkele tips afsluit. Daarnaast krijg je een goed beeld van wat mijn coaching voor je kan betekenen. Lees er hier meer over, en plan je afspraak in.