Wat als je nieuwe baan tegenvalt? Het is nu al de zoveelste keer dat dit gebeurt. Je bent vol enthousiasme aan je nieuwe baan begonnen. Op papier zag het er goed uit, de sollicitatiegesprekken verliepen goed. Er was een goede klik, vond je. En: je bent het geworden. En de eerste tijd ben je vol energie gestart. Maar na een tijdje, enkele maanden, of zelfs al na enkele weken, krijg je het gevoel ‘Is dit het nou?’. De initiële sparkle is gedimd, het vuur is een stukje kleiner en het beeld dat je had van deze supergave job begint barstjes te vertonen.

Misschien is dit toch níet de baan van je dromen. Kun je toch níet jouw ambitie hierin kwijt?

Hoe is het toch mogelijk? Want dit is niet de eerste keer. Je denkt: “Bestaat er dan geen goed passend werk voor mij? Wat doe ik toch verkeerd? Waar heb ik signalen gemist?” Stikfrusterend is het.


Dit is, in grote lijnen, een ervaring die ik erg vaak hoor in mijn gesprekken met multipotentials. Het léék zo goed, maar het was het niet. De heilige graal, of iets daar dicht tegenaan, bleek zwaar tegen te vallen. Kak. En weer terug naar square one. Althans, zo vóelt het.

Ik begrijp het, ik ken het, en ik weet ook hoe je kunt voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

KUNNEN = niet WILLEN
Kijk: het probleem is niet jouw talenten. Jij KUNT die functie prima doen. Je bent niet voor niets multi-potentieel.. geef jou een (ingewikkeld) probleem, een uitdagende functie, en jij doet het. Je fixt het, lost het op, voert het uit, wat de rol dan ook mag zijn.

Maar het zit hem in wat je WILT. Is dit werkelijk waar je wilt zijn? Is dit werkelijk wat je wilt doen? Zijn dit de mensen waarmee je het wilt?

En nu zul je zeggen: ja maar DAT weet ik dus niet. Oké, dat snap ik. Maar dat is hetgeen jou nu te doen staat, om dáár achter te komen. Hoe je dat doet?

Dat vergt zelfonderzoek. Dat heb je niet ‘effe snel’ gedaan. Het vergt toegewijde aandacht.

Schrijf
​​​
Een tip die ik je kan geven is: ga schrijven (of journallen, om het hip te zeggen). Schrijf over wat je leuk vindt, wat je boeit. Wanneer je iets leuks meemaakt: merk dat op! Wat daaraan is er zo leuk? 

Schrijf en ontleed je ervaringen. En als je dieper wilt duiken: denk eens terug aan een werksituatie waarin je je super in je element voelde. Echt, jij was zó lekker bezig. Alles ging goed, het liep gesmeerd, je voelde je enthousiast, full focus.

>> Wat deed je toen?
>> Wat maakte dat je ‘full focus’ was?
>> Wat vond je er zo gaaf aan?

Dit is allemaal informatie die je mee kunt nemen. Die richting geeft aan je toekomst. Het zelfonderzoek kan breed en diep gaan, neem hier de tijd voor. Als je wilt: doe mee aan mijn gratis webinar ‘de 5 factoren om je ideale werk te ontdekken’ op maandag 19 juni om 19.30 uur En als je al een webinar of workshop bij mij hebt gevolgd, plan gerust vrijblijvend een gesprek met me in om jouw eigen situatie verder te onderzoeken. Ik kan je sowieso al tips geven in die 30 minuten, en als het matcht, kan ik ook meer voor je doen.

Ikke ikke ikke
Het klinkt misschien navelstaarderig en ‘self centered’, maar door zelfonderzoek kom je uiteindelijk lekker in je werk te zitten. En kun je de beste versie van jezelf aan jouw werkgever of klanten geven. En daar is toch iedereen bij gebaat?